The Green Bamboo Warm Shelter

The GBWS was founded in 1994 by the HCMC Child Welfare Association (HCWA) and the Shelter Collection (Non-Profit Organisations). The HCWA was founded by a group of Vietnamese citizens with the common interest of the issue of children’s rights in Vietnam. HCWA is the oldest NGO in Ho Chi Minh City and was formally recognized by the city’s people committee on the 16th of September, 1988.

Mái ấm Tre Xanh được thành lập năm 1994 trực thuộc Hội Bảo trợ trẻ em thành phố HCM. Hội Bảo trợ được thành lập bởi 1 nhóm những người Việt Nam có chung mối quan tâm về các vấn đề liên quan đến Quyền trẻ em ở Việt Nam. Đây là tổ chức phi chính phủ lâu đời nhất của thành phố và được chính thức cộng nhận bởi ủy ban Nhân dân thành phố vào ngày 16 tháng 9 năm 1988.

The GBWS is a homeless shelter for boys aged between 8 – 16 in District 1, Ho Chi Minh city. We have been working for the last 22 years, together with local authorities, police and social workers, to identify, care for, and relocate homeless male children. Our children come from a variety of difficult situations, be it abuse, exploitation or abandonment, those whose parents are dead/in prison/suffer from mental illness/have drug addictions, runaways, and those whose families aren’t able to support them for any other reason.

Mái ấm Tre Xanh có địa chỉ tại quận 1 thành phố Hồ Chí Minh là nơi cư trú của những bé trai độ tuổi từ 8 đến 16. Mái ấm đã đi vào hoạt động hơn 22 năm với sứ mệnh chăm sóc, giúp đỡ cho các trẻ trai đường phố, những trẻ em có hoàn cảnh khó khăn: bị bỏ rơi, bạo hành, lạm dụng; bố mẹ các bé đã mất, vào tù, bị tâm thần, nghiện ma túy hoặc bỏ đi; và gia đình các bé không đủ điều kiện để nuôi.

Once in our care the boys get a roof over their heads, regular meals, a paid education, healthcare, counseling (if necessary), recreational actives, family reconciliation (where appropriate) community integration, and a secure and safe environment surrounded by understanding peers, to live, grow and mature in. The shelter houses, feeds and educates anywhere from 10 to 20 boys at a time providing them with everything they need for a comfortable life.

Mái ấm giúp đỡ các em có được bữa ăn đầy đủ, nơi ở an toàn, được giáo dục, chăm sóc sửc khỏe, được tư vấn định hướng học nghề, các hoạt động vui chơi giải trí, hồi gia về gia đình, hòa nhập cộng đồng và hơn hết là một môi trường an toàn đảm bảo cho các em sinh sống và lớn lên. Mái ấm nuôi và dạy khoảng từ 10 đến 20 trẻ trai, hỗ trợ tất cả nhu cầu của trẻ để giúp các em có cuộc sống tốt đẹp hơn trong tương lai.

We teach the boys life skills and personal awareness through group activities – everything from personal hygiene to abuse prevention, drug abuse and safe sexual practices. We also teach them about children’s rights, gender education and anything else we feel will be beneficial to their transition into adulthood and their integration into society.

DSCN0176

Mái ấm giúp trẻ nâng cao nhận thức và cung cấp kiến thức, kĩ năng sống về mọi vấn đề, từ vệ sinh cá nhân đến chống bạo hành, lạm dụng chất kích thích và tình dục an toàn thông qua các hoạt động nhóm. Ở mái ấm, trẻ cũng được trang bị những kiến thức về giáo dục giới tính, quyền trẻ em và những điều cần thiết cho trẻ.

When the boys are too old for the shelter we supply their legal documentation (one of the biggest hindrances for underprivileged people in Vietnam) so that they can easily secure work and care for themselves in the future. We support the child through vocational training and job placement. And in the last few years, the shelter had also opened a small restaurant on its premises for vocational training and fund-raising purposes. However, in 2018 the restaurant have been closed due to some difficulties. This has affected the Shelter’s activities above. Next year, we are opening again our small restaurant.

Khi những đứa trẻ đủ trưởng thành, mái ấm sẽ hỗ trợ các bé làm giấy tờ tùy thân hợp pháp để trẻ có thể dễ dàng tự tìm việc và chăm sóc bản thân trong tương lai. Mái ấm cũng giúp trẻ học nghề và tìm việc. Trong một vài năm gần đây, mái ấm đã mở một quán cơm Văn phòng nhỏ nhằm dạy nghề cho trẻ và đồng thời gây quỹ từ thiện. Tuy nhiên, trong năm 2018, vì một số khó khăn, chúng tôi đã phải đóng của quán cơm. Điều này đã làm ảnh hưởng lớn các hoạt động trên. Do đó, chúng tôi đang lên kế hoạch sẽ mở lại quán cơm vào năm tới.

We have many Vietnamese and foreign volunteers that visit the shelter on a regular basis. Some stay for a short while, some for years, and we are always grateful to those who wish to share their skills with us be it for activity days, teaching or fundraising; we always welcome new friendly people!

Hằng năm, mái ấm thường xuyên đón rất nhiều tình nguyện viên trong và ngoài nước đến thăm cơ sở. Một vài tình nguyện viên ở lại trong thời gian ngắn, một số khác đã ở lại giúp đỡ được nhiều năm và chúng tôi luôn biết ơn vì sự tận tình chia sẻ kinh nghiệm và tấm lòng nhiệt tình giúp đỡ của các bạn tình nguyện viên không chỉ trong các công việc hằng ngày mà còn trong các hoạt động gây quỹ và dạy học cho trẻ. Chúng tôi luôn chào đón thêm nhiều những tình nguyện viên thân thiện dễ mến khác nữa.

Our staffs are highly experienced and highly qualified and because of that we also work within the community to provide training to students and other children’s shelters on the Prevention of Child Sexual Abuse. We also work constantly to build our network of local collaborators in HCMC; like-minded NGO’s, businesses, schools, colleges, etc., to work together to try and prevent sexual abuse and child labour exploitation in Vietnam.

Đội ngũ nhân viên của chúng tôi có nhiều kinh nghiệm và trình độ cao và do đó, chúng tôi còn tập huấn cho học sinh trong cộng động và cả trẻ mái ấm trong phòng chống lạm dụng tình dục trẻ em. Chúng tôi cũng làm việc liên tục để xây dựng mạng lưới cộng tác viên địa phương tại TP HCM; các tổ chức xã hội, doanh nghiệp, trường học, v.v., để cùng nhau cố gắng và ngăn chặn lạm dụng tình dục và bóc lột lao động trẻ em ở Việt Nam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s